Spelregels & Etiquette

Het spel

Aan het begin van de partij wordt er om de bull’s eye gegooid.
De speler die het dichtst bij de bull’s eye gooit mag de partij beginnen.
Als de eerste speler in de bull’s eye gooit mag de pijl uit het bord worden gehaald, om het voor de volgende speler makkelijker te maken om ook in de bull’s eye te gooien. Als ook hij in de bull’s eye gooit moet er door beide spelers opnieuw gegooid worden.

Elke speler gooit maximaal drie pijlen per beurt. Alle soorten darts mogen worden gebruikt in een partij. Het maakt niet uit hoe dik of dun ze zijn. Wel is er een restrictie op de lengte van de darts en het gewicht. De maximale lengte van een dart mag 18 centimeter bedragen en het maximale gewicht is 55 gram.

Per beurt mag men drie darts gooien, tenzij je met minder pijlen je dubbel uitgooid. Wanneer je nog na gaat gooien als je jezelf ‘dood’ hebt gegooid, kan de wedstrijd geclaimd worden en dan heb je verloren! Beheers je dus.

Met iedere dart mag slechts eenmaal gegooid worden in een beurt.
Slechts de darts tellen waarvan de punt in het dartbord zit.
Pijlen die er uitvallen voordat de speler ze eruit gehaald heeft tellen dus niet mee! Op verzoek van de speler kan alleen de scorer, de schrijver, meedelen hoeveel een speler nog moet gooien om het spel te beëindigen.

Een scorer mag nooit meedelen en noteren op welke wijze het spel kan worden beëindigd. Indien men meer dan de vereiste dubbel gooit en men heeft geen andere mogelijkheid, dan vervalt deze beurt. Bij een volgende beurt gaat men dan verder met het saldo van de voorgaande beurt. De dubbele bull wordt als een dubbel gerekend. 
Het spel kan dus ook met een dubbel bull worden beëindigd.

Bestand_005_ZwartWit